Regnbåge

Gravad regnbåge

Två filéer benas ur men skinnet ska vara kvar. Torka av fisken med

hushållspapper utan att först skölja med vatten.

Blanda 0,5dl vanligt salt med 1dl strösocker samt lite krossade vitpepparkorn.

Gnid in en del av blandningen på filéerna och strö resterande på köttsidan.

Lägg rikligt med dill på den ena filén och lägg sedan ihop dessa med köttsidorna mot varandra.

Stoppa paketet i en plastpåse och förslut. Lägg i en form i fall att plastpåsen går sönder.

Vänd paketet med ca 5 timmars mellanrum.

Efter 2-3 dygn är fisken färdig.

Receptet är beräknat för 1kg fisk.

 

 

Gravrökt regnbåge

Två filéer benas ur men skinnet ska vara kvar.

Torka av fisken med hushållspapper utan att först skölja med vatten.

Blanda 0,5dl vanligt salt med 1dl strösocker samt lite krossade vitpepparkorn.

Gnid in en del av blandningen på filéerna och strö resterande på köttsidan.

Stoppa paketet i en plastpåse och förslut. Lägg i en form i fall att plastpåsen går sönder.

Vänd paketet med ca 5 timmars mellanrum.

Efter 1 dygn är fisken färdig att röka.

Rök en filé i taget. Röktid 20-25 minuter (modell ABU-rök) med dubbla brännare och rikligt med alspån i botten.

Receptet är beräknat för 1kg fisk.

 

 

Gravlaxsås

1 msk vinäger

1 msk socker

3 msk senap

1 äggula

¾ dl matolja

salt

vitpeppar

2 msk hackad dill

 

Blanda vinäger, socker, senap och äggula.

Häll i oljan under kraftig omrörning.

Smaksätt med salt och vitpeppar och blanda ner hackad dill.